Gisterenavond (dinsdag 11 augustus 2020) was het weer zo ver, de 2de uitgebreide WordPress Core update dit jaar. Ook in deze versie ging het vooral om de WordPress Editor ook wel gekend als Gutenberg. Vanaf nu is het mogelijk om automatisch thema’s en plugins te updaten en zijn er heel wat handige toevoegingen voor ontwikkelaars.

WordPress Editor

In deze versie van WordPress merk je al snel dat er hard gewerkt is aan het verbeteren van de Editor, er zijn heel wat visuele elementen verbeterd, zo zijn verschillende elementen niet meer rond of afgerond maar vierkant. Vooral het toevoegen van nieuwe blokken is aangepast.

WordPress 5.5 vs 5.4 - Verschil gutenberg
Links WordPress 5.5 – Rechts WordPres 5.4
WordPress 5.5 vs 5.4 - Verschil toevoegen blokken
Blok toevoegen: Links WordPress 5.5 – Rechts WordPress 5.4
WordPress 5.5 vs 5.4 - Gewijzigde icoontjes
Gewijzigde pictogrammen: Links WordPress 5.5 – Rechts WordPress 5.4
WordPress 5.5 vs 5.4 - Preview op mobiel

Vanaf nu is het mogelijk om een preview van je pagina te bekijken op zowel Mobiel, Tablet als desktop weergave. Je kan dit meteen in de Editor zien en ook aanpassingen doen waar nodig.

Voorheen was het vaak moeilijk om een parent blok te selecteren, zo ervaarde onze gebruikers soms moeilijkheden met onze content by Made I.T. blok. Er is een extra knop toegevoegd waarmee je eenvoudiger naar de hoofdblok kan gaan.

Vanaf nu is het ook mogelijk om afbeeldingen rechtstreeks in de inhoud aan te passen. Stel je wil een vierkante afbeelding op je pagina dan kan je heel eenvoudig de aspect ratio aanpassen. Ook kan je eenvoudig de afbeelding roteren als dat nog is.

WordPress 5.5 vs 5.4 - Afbeelding wijzigen

Automatisch thema’s en plugins updaten

Vanaf WordPress 5.5 is het mogelijk om automatisch thema’s en plugins te laten updaten door je website. Dit staat standaard uitgeschakeld, je moet dit dus zelf inschakelen. Dit kan je eenvoudig doen door in het plugin overzicht achteraan de plugin het automatisch updaten in te schakelen.

Wel moet je opletten wanneer je dit inschakelt, plugins of thema’s updaten loopt in 90% van de pogingen goed. Maar soms kan het zijn dat een plugin of thema niet compatibel is met elkaar. Dit zorgt dan voor de nodige problemen, als er zo een update automatisch gebeurd en je website werkt niet meer net wanneer je geen tijd hebt om dit op te lossen is het zeer vervelend.

Bij Made I.T. hebben we een WordPess Onderhoud service waar wij het update en onderhoud van je website uit handen nemen. Wij zullen deze functie van automatisch updaten nooit gebruiken bij onze klanten.

WordPress 5.5 vs 5.4 - Automatisch plugin updates

Ingebouwde lazyloading van afbeeldingen

Afbeeldingen op je website zorgt dikwijls voor de grootste vertraging, door afbeeldingen die niet zichtbaar zijn nog niet in te laden kan je het laden van je website spreiden. Door het spreiden van het inladen van je afbeeldingen gaat je website veel sneller aanvoelen. Dit process werd eerder via javascript afgehandeld, sinds kort kunnen de grootste browsers dit zelf, wel moet je hier iets voor doen met je afbeeldingen. Standaard deed WordPress dat niet en moest je hier een plugin voor gebruiken. Vanaf deze versie ondersteund WordPress de native image lazyloading waardoor elke WordPress hier voordeel uit haalt en je dus een plugin minder nodig hebt.

Ingebouwde sitemap

Sitemaps zijn zeer belangrijk om aan Google en andere zoekmachines of crawlers te vertellen welke pagina’s allemaal op de website beschikbaar zijn. Zo kan Google veel sneller je website indexeren. Eerder moest je hier een SEO plugin voor gebruiken vanaf nu is dat niet meer nodig en zit de sitemap functionaliteit standaard in WordPress. Dit maakt een SEO plugin niet meteen overbodig. SEO optimalisatie gaat verder dan enkel een sitemap toevoegen aan je website.

Handige verbeteringen voor developers

Soms was het als developer moeilijk om data door te geven naar template functies zoals get_header(), get_footer() of get_template_part(). Eindelijk is hier een goede oplossing voor en is er een extra argument toegevoegd waar je data in kan mee sturen. Dit zorgt er voor dat je veel makkelijker componenten kan hergebruiken.

Developers kunnen nu ook aangeven dat de website een development of staging omgeving is en daar hun thema of plugin op aanpassen. Via de wp_get_environment_type() functie kan je controleren wat voor type omgeving de website nu is. Via de constante WP_ENVIRONMENT_TYPE kan je in je wp-config.php aangeven wat voor omgeving de website is. Als het omgevingstype staging is, dan zegt WP_DEBUG deze automatisch op true, zelfs als je deze niet expliciet hebt gedefinieerd.

Conclusie

Deze nieuwe WordPress versie brengt leuke verbeteringen met zich mee. Loop je vast of durf je niet de stap te wagen kan je ons steeds contacteren en helpen we je graag verder met het up-to-date houden van je website. Het is zeer belangrijk om up-to-date te blijven, zo zal je website minder snel verouderen en blijft je website veilig.

Als je meer wil lezen over de ontwikkelingscyclus van WordPress 5.5, lees dan de onderstaande links:

  • 7 juli 2020: Beta 1
  • 14 juli 2020: Beta 2
  • 21 juli 2020: Beta 3
  • 27 juli 2020: Beta 4
  • 28 juli 2020: RC 1
  • 4 augustus 2020: RC 2
  • 10 augustus 2020: Testronde voor de WordPress 5.5 release
  • 11 augustus 2020: Streefdatum voor WordPress 5.5